Generelt

Tips til at undgå fupopkald på mobilen

Læs med her, hvis du vil høre mere om hvilke forholdsregler, du kan tage for at undgå svindelnumre via telefonen. Vi gennemgår seks tips i samarbejde med netkablet.dk.

1. RING IKKE TILBAGE TIL ET NUMMER, DU IKKE KENDER
Hvis du ikke kender det nummer, der har forsøgt at kontakte dig, er en god tommelfingerregel, at du ikke skal ringe tilbage. Det gælder især, hvis du kan se, at nummeret stammer fra et andet land end Danmark.

2. UNDGÅ AT OPGIVE PERSONFØLSOMME OPLYSNINGER OVER TELEFONEN
Du har sikkert hørt det før, men det kan ikke siges nok gange. Du må aldrig opgive personfølsomme oplysninger over telefonen, og særligt hvis det er personer, du ikke kender.

Svindlere har mulighed for at opsnappe disse data, og så opstår problemet. Telefonsvindlerne er oftest ude efter dine penge, og jo flere oplysninger svindleren kender om dig, jo nemmere er det for vedkommende at snyde dig, eller udgive sig for at være dig.

3. UNDERSØG NUMRE, DU IKKE KENDER
I forlængelse af det første råd i denne guide bør du altid tjekke numre, du ikke kender, inden du eventuelt ringer nummeret op igen. Det kan du gøre på forskellige måder, blandt andet ved hjælp af siden ukendtnummer.dk, på krak.dk eller Google.

4. UNDGÅ AT FÅ DIT NUMMER VIST PÅ OFFENTLIGE SIDER
Er dit nummer offentligt tilgængeligt, er det nemmere for svindlere at få kontakt til dig.

Undgå derfor at have dit nummer offentligt stående på eksempelvis din Facebook-side, og giv kun nummeret til folk, du rent faktisk gerne vil modtage opkald fra.

5. IGNORER SPAMOPKALD
Nogle mennesker oplever at blive kontaktet mange gange om dagen af svindlere, der prøver at få hul igennem. De fleste mister dog interessen, hvis du over en længere periode ikke reagerer på deres henvendelse.

Bliver du netop nu kimet ned, skal du så vidt muligt undlade at tage telefonen. Så mister de interessen for dit nummer, og efter noget tid vil opkaldene formodentlig stoppe.

6. BLOKER SPAMOPKALD
Du har også mulighed for at blokere for bestemte opkald. Det kan du gøre via en app eller ved hjælp af softwaren på din smartphone. På Internettet findes forskellige guides til, hvordan du specifikt på din telefon kan blokere for indgåede opkald fra bestemte telefonnumre.

En god app er Truecaller, der netop arbejder med at identificere numre, som anvendes til fup og spam, og de viser dig hver gang der ringer et nummer de har markeret som spam.