#46 | Grøn Snak | Andelsgårde

I dette afsnit af GreenSpeaks podcast Grøn Snak har vi besøg af Nanna og Kristoffer fra Andelsgårde. Vi snakker om deres arbejde som de første forpagtere af en gård i foreningen. Andelsgårde er nemlig en forening, der opkøber gårde og via forpagtere etablerer bæredygtige landbrug. Det er en simpel og effektiv model for, hvordan vi i fællesskab kan opkøbe, forpagte eller på anden vis samarbejde om at dyrke jorden på en bæredygtig måde.

Andelsgårde - fremtidens landbrug

Dansk landbrug er desværre ikke særligt bæredygtigt. Vi udpiner landbrugsjorden med gødningsstoffer og monokultur, uden at tage højde for, hvordan vi bedst muligt hjælper naturen og vores værdifulde ressourcer med at regenerere sig selv. Foreningen Andelsgårde tilbyder medlemskaber i det, de kalder fremtidens børneopsparing. I modsætning til de oprindelige andelsbeviser i Danmark, kan disse medlemsbeviser ikke stige i værdi. Det er nemlig ikke meningen, at den pressede danske natur skal være genstand for spekulation. Andelsgårde laver udviklingsplaner for de gårde, de erhverver og forpagter. Der lægges også planer for eksempelvis shelters, gæsteboliger, terapihaver, gårdbutikker og lignende. På den måde bliver det også mere tilgængeligt for almindelige danskere at komme tæt på det nye, bæredygtige, danske landbrug, der skal hjælpe vores fælles fødevareproduktion tilbage på ret køl.

Målet er, at CO2-aftrykket fra Andelsgårde skal være neutralt som minimum, og i bedste fald negativt. Altså at der renses mere CO2 end der bliver udledt. Samtidig arbejder de for større biodiversitet og for at give mere tilbage til naturen end de tager.

Det kommer vi ind på i episoden

Vi kommer som altid vidt omkring i samtalen, der bl.a. handler om udfordringer for unge landmænd, generationsskifte i branchen og demografien i dansk landbrug, samt hvilke krav foreningen Andelsgårde har til deres medlemmer, og hvordan de adskiller sig fra traditionelt landbrug. Vi snakker om at kultivere sundere jord og at efterligne naturens egen måde at opbygge sunde økosystemer, og om hvad automatisering kan gøre, både nu og i fremtiden. Og som altid - meget, meget mere.

Besøg deres hjemmeside her

Se seneste afsnit

Billedet viser de fem medlemmer af GreenSpeak, der sidder på en sofa med mikrofoner foran sig, og smiler til kameraet. Ude i siden er logoet for Grøn Snak, #54 og teksten "Året der fik i GreenSpeak".

Se alle afsnit

Mads og Mark, de to værter af Grøn Snak. Logoet for Grøn Snak er hen over.