#41 | Grøn Snak | Byhaver med Ditte Engelstoftegård

Spiselige byhaver i København og permakultur er omdrejningspunktet i dette afsnit af GreenSpeaks podcast Grøn Snak. I den anledning er vi på besøg hos Ditte fra Happy Humans. Happy Humans hjælper med at sætte byhaver op, både for private, virksomheder og offentlige institutioner. Men i virkeligheden - for os alle sammen.

Happy Humans, bæredygtighed og byhaver

Vi danskere har masser af “spildplads”, der kunne bruges til smartere ting, der ville komme os selv til gavn på en lang række områder. Det mener i hvert fald Happy Humans og stifter Ditte Engelstoftegård. De har en mission om at gøre Danmark og danskerne langt mere bæredygtige, bl.a. ved hjælp af byhaver. Selvom hendes løsninger har potentiale til at bringe en masse fordele med sig, og selvom de faktisk imødekommer flere aspekter af de udfordringer, vi som menneskehed står overfor, så er de i bund og grund ret simple. Det er bare noget af det smukke ved det.

Happy Humans arbejder nemlig efter permakulturens principper. Det vil sige omsorg for naturen, omsorg for mennesker, og en lige fordeling af ressourcer blandt både mennesker, arter og generationer. Derfor mener de, det giver mening at omdanne al vores “spildplads” til spiselige haver i form af bærbuske, frugttræer og krydderurter, der skal være offentlige og gratis at benytte.

Omsorgen for naturen indebærer blandt andet også at lade naturen gøre sine egne ting, som den gør det bedst. Det kræver at den får tid og plads til at klare tingene. Det er den jo ekspert i, hvis den får lov til det. Det gør den hos Happy Humans, der går meget op i at lade naturens “langsomhed” hærge. I stedet for at smide sin egen “haveaffald” på lossepladsen og så købe en pose muldjord, med de transports, produktions- og emballageomkostninger det indebærer, vil det være meget bæredygtigt at lade “affaldet” blive til muldjord. Men det kræver naturens “langsomhed”.

Det kommer vi ind på i episoden

Vi kommer vidt omkring i samtalen. Blandt andet kommer vi ind på den giftige jord i København og de valg, vi træffer i vores hverdag, privat såvel som professionelt og politisk. Vi snakker selvfølgelig også om, hvordan vi alle sammen kan være og blive lidt mere grønne. Og som altid - meget, meget mere.

Besøg happyhumanskbh.dk

Se seneste afsnit

Billedet viser de fem medlemmer af GreenSpeak, der sidder på en sofa med mikrofoner foran sig, og smiler til kameraet. Ude i siden er logoet for Grøn Snak, #54 og teksten "Året der fik i GreenSpeak".

Se alle afsnit

Mads og Mark, de to værter af Grøn Snak. Logoet for Grøn Snak er hen over.