#40 | Grøn Snak | WoMena

Menstruation, menstruationskop, kvinder, tabu, prævention og alt derimellem, kommer vi ind på i dette afsnit af Grøn Snak. Til den snak har vi besøg af Louise og Diana fra WoMena, hvor det er en kæmpe del af deres arbejde.

WoMena er en dansk forening, der arbejder med reproduktive sundhedsløsninger i udviklingslande. Meget af deres arbejde handler om oplysning og afstigmatisering af den kvindelige menstruationscyklus. Samtidig giver de gratis menstruationskopper og -hjælp til nogle af verdens fattigste piger og kvinder.

Menstruation, tabu og menstruationskop

Det lyder helt tosset i det 2100 århundrede, men selv i dag er der masser af samfund rundt omkring i udviklingslandene, hvor kvinders menstruation er et stort tabu. Nogle steder betragtes menstruerende kvinder som urene og de behandles som andenrangsborgere. Nogle steder går de endda så langt som at udstøde kvinderne fra lokalsamfundet i den periode, de har menstruation. Det giver kvinderne udfordringer, så de ikke har lige muligheder i forhold til mændene, der ikke har de samme begrænsninger.

En menstruationskop gør derfor øjeblikkeligt en stor forskel for den enkelte kvinde. Hun kan på en helt anden måde tage ejerskab for sin hverdag og agere i samfundet på lige fod med de andre. Hun bliver ikke begrænset af at menstruere på samme måde. Den er nem at rengøre, og den kan bruges i mange år. Det gør den til en optimal løsning for de kvinder, der befinder sig i den slags samfund og områder.

Ud over at hjælpe med menstruationskopper, består WoMenas arbejde  også i at uddanne omkring kvindekroppen og menstruation. På den måde søger de at være med til at ændre de forhold der gør, at kvinder ikke behandles ordentligt, når de har menstruation.

Det kommer vi ind på i episoden

I podcasten kommer vi vidt omkring i samtalen. Vi snakker bl.a. om reproduktiv sundhed i udviklingslandene, prævention, menstruation, menstruationskop, tabuer og mangel på viden. Vi kommer også ind på kulturelle hensyn, syn på sex og samfund, og seksualundervisning ude i verden og herhjemme.
Selvom vi ikke længere er folkeskoleelever, var det i perioder lidt svært at holde det sobert. Så der bliver grinet en del.

Besøg womena.dk

Se seneste afsnit

Billedet viser de fem medlemmer af GreenSpeak, der sidder på en sofa med mikrofoner foran sig, og smiler til kameraet. Ude i siden er logoet for Grøn Snak, #54 og teksten "Året der fik i GreenSpeak".

Se alle afsnit

Mads og Mark, de to værter af Grøn Snak. Logoet for Grøn Snak er hen over.