#33 | Grøn Snak | Bæredygtig hjerneforskning med Neuro Ecological Research Denmark

I dette afsnit af GreenSpeaks podcast, Grøn Snak, er vi besøg hos NERD - Neuro Ecological Research Denmark. NERD er et uafhængigt forskningsinstitut, der tager udgangspunkt i bæredygtig grund- og hjerneforskning. Her taler vi med to af stifterne, Esther og Sofie, der også begge er direktører i virksomheden.

NERD og lidt anderledes hjerneforskning

Afsnittet her er lidt atypisk af flere årsager. NERD eksisterer nemlig ikke længere - der har desværre ikke været støtte nok til at de kunne fortsætte deres arbejde. Det er den ene grund. En anden er, at hjerneforskning som sådan ikke er indbygget ubæredygtigt, men i NERD har de valgt, kun at genbruge hjerner fra dyr, der i forvejen var døde, og som havde været brugt til andre formål. Det gør dem mere bæredygtige end andre aktører i faget, hvor der typisk ikke tages hensyn til eller højde for den slags.

NERD adskiller sig også i den forstand, at de gør meget for at bringe forskning og viden tættere på almindelig mennesker. Det er med tanke på, at der ikke skal være så stort et gab i den viden, fagfolk og lægmænd har om specifikke emner. Her søger de også at gøre grundforskning mere “sexet”, så der ikke kun forskes i de ting, der eksempelvis kan tjene gode penge til medicinalindustrien.

Det kommer vi ind på i episoden

Vi kommer som altid vidt omkring i samtalen, der blandt andet handler om hjerneforskning og grundforskning generelt. Vi snakker også en del om fri vilje, stressniveauer i blod og hår, og hierarkiske strukturer hos dyr og mennesker. Vi kommer også ind på nutidens sociale medier og deres mulige påvirkning af vores hjerner og os som mennesker. Hvilken betydning vil det få, for hvordan vi udvikler os fremadrettet? Vi kommer  omkring opbevaring og håndtering af væv i forskning og hjerneforskning, og vi snakker om mennesker, systemer og evolutionærbiologi. Og som altid i Grøn Snak - meget, meget mere.

Se seneste afsnit

Billedet viser de fem medlemmer af GreenSpeak, der sidder på en sofa med mikrofoner foran sig, og smiler til kameraet. Ude i siden er logoet for Grøn Snak, #54 og teksten "Året der fik i GreenSpeak".

Se alle afsnit

Mads og Mark, de to værter af Grøn Snak. Logoet for Grøn Snak er hen over.