#32 | Grøn Snak | Kristian Pedersen fra DTU Space

I dette afsnit af GreenSpeaks podcast, Grøn Snak, er vi på besøg hos direktøren for DTU Space, Kristian Pedersen. DTU Space er Danmarks største rumforskningsinstitut og en international anerkendt institution. Med udgangspunkt i rummet, udvikler de ny teknologi, forsker, uddanner ingeniører og forskere, samt leverer rådgivning til gavn for samfundet.

DTU Space og deres arbejde

Gennem årene har DTU Space og institutionerne, der gik forud, været involveret i over 100 internationale rummissioner med satellitter og andre ubemandede rumfartøjer. Dette både i samarbejde med Nasa i USA, Esa i Europa, og med en række individuelle lande som Kina og Rusland. Det er værd at bemærke, at Danmarks første Astronaut, Andreas Mogensen, også er tilknyttet instituttet og har udført forskning for dem.

I dag arbejder DTU Space bredt med udgangspunkt i rummet, og samarbejder blandt andet stadig med disse lande og organisationer. De foretager udforskning af jorden i forhold til klima, miljø, havstrømme og magnetfelter. Derudover arbejder de med udforskning af vores solsystem og det øvrige univers. Udvikling af ny teknologi til alle deres formål, er også højt på deres dagsorden.

DTU Space har 180 fuldtidsansatte, der omfatter forskere, ingeniører, teknikere og administrativt personale. Meget af deres forskning drejer sig om det tidlige solsystem, solsystemet generelt og planeterne i det, og Jordens magnetfelt. Derudover overvåger de også indlandsisen og havisen fra rummet. Foruden de mange ansatte, har de også over 300 studerende tilknyttet instituttet.

Det kommer vi ind på i episoden

Vi kommer som altid vidt omkring i samtalen, der bl.a. handler om kolonisering af Mars, tekniske og psykiske udfordringer ved en sådan mission, liv i rummet og kommunikation med andre livsformer. Vi snakker selvfølgelig også Elon Musk og klimaforskning, og kommer lidt dybere ind i, hvad de egentlig forsker i på DTU Space. Kristian er også ret overrasket over, at vi også kommer ind på “the Drake equation” og såkaldte “Dyson Spheres”. Og som altid - meget, meget mere.

Du kan besøge dem her.

Se seneste afsnit

Billedet viser de fem medlemmer af GreenSpeak, der sidder på en sofa med mikrofoner foran sig, og smiler til kameraet. Ude i siden er logoet for Grøn Snak, #54 og teksten "Året der fik i GreenSpeak".

Se alle afsnit

Mads og Mark, de to værter af Grøn Snak. Logoet for Grøn Snak er hen over.