#18 | Grøn Snak | Ressourcebaseret Økonomi

I dette afsnit af GreenSpeaks podcast Grøn Snak har vi besøg af den danske landskoordinator for Zeitgeistbevægelsen, Stefan Kengen. Zeitgeistbevægelsen arbejder for at udbrede kendskabet til en global, ressourcebaseret økonomi, der tager udgangspunkt i reelle ressourcer - menneskelige og fysiske - i stedet for penge, byttehandel, lønarbejde, osv. De er desuden fortaler for at bruge videnskaben og teknologi til at hjælpe os med at træffe de bedste beslutninger. I stedet for at træffe beslutninger via politik.

Ressourcebaseret økonomi og en masse gode spørgsmål

Er de nuværende politiske og økonomiske institutioner, som verden er bygget op omkring, egentlig de bedste til at optimere menneskeligt velbefindende, og samtidig håndtere klodens skrøbelige økosystemer på den bedst mulige måde?
Eller kan vi i virkeligheden, med den teknologi, vi i dag har til rådighed, sørge for, at alle mennesker har adgang til at få deres basale fysiske og mentale behov opfyldt? Og det endda samtidig med at vi holder et bevidst equilibrium i naturen. Det vil sige, at vi nøje sørger for, at give ligeså meget tilbage til naturen, som vi tager. Og på den måde undgå at misbruge og drive rovdrift på klodens ressourcer. Eller er det bare en utopi? Kan teknologien overhovedet redde os?

Altså: Kan vi skabe et bedre system, der på bedst mulig måde tilgodeser mennesker, dyr og natur, i stedet for at fokusere på store virksomheder, banker, nationaløkonomier og økonomisk vækst? Og i så fald, hvad skal der til, for at vi kan opnå de mål?

Det er de essentielle spørgsmål, der ligger til grund for den globale Zeitgeistbevægelse. En bevægelse, der udspringer af tankerne fra flere, store tekno-filosoffer. Heriblandt Jacque Fresco og Buckminster Fuller som de mest prominente. Den har fundet sin vej til populærkultur gennem forfatter, foredragsholder og dokumentarist, Peter Joseph. Gennem hans værker diagnosticerer han nutidens globale civilisation og præsenterer ressourcebaseret økonomi som en langt bedre model.

Det kommer vi ind på i episoden

I podcasten får vi os en snak om Ressourcebaseret Økonomi, videnskabelig tilgang til samfundet, arbejde og menneskelig adfærd. Og som altid i Grøn Snak - meget, meget mere.

Besøg thezeitgeistmovement.com

Se seneste afsnit

Billedet viser de fem medlemmer af GreenSpeak, der sidder på en sofa med mikrofoner foran sig, og smiler til kameraet. Ude i siden er logoet for Grøn Snak, #54 og teksten "Året der fik i GreenSpeak".

Se alle afsnit

Mads og Mark, de to værter af Grøn Snak. Logoet for Grøn Snak er hen over.