#18 | Grøn Snak | Ressourcebaseret Økonomi
Ressourcebaseret økonomi og en masse gode spørgsmål
Er de nuværende politiske og økonomiske institutioner, som verden er bygget op omkring, egentlig de bedste til at optimere menneskeligt velbefindende, og samtidig håndtere klodens skrøbelige økosystemer på den bedst mulige måde?
Eller kan vi i virkeligheden, med den teknologi, vi i dag har til rådighed, sørge for, at alle mennesker har adgang til at få deres basale fysiske og mentale behov opfyldt? Og det endda samtidig med at vi holder et bevidst equilibrium i naturen. Det vil sige, at vi nøje sørger for, at give ligeså meget tilbage til naturen, som vi tager. Og på den måde undgå at misbruge og drive rovdrift på klodens ressourcer. Eller er det bare en utopi? Kan teknologien overhovedet redde os?
Altså: Kan vi skabe et bedre system, der på bedst mulig måde tilgodeser mennesker, dyr og natur, i stedet for at fokusere på store virksomheder, banker, nationaløkonomier og økonomisk vækst? Og i så fald, hvad skal der til, for at vi kan opnå de mål?
Det er de essentielle spørgsmål, der ligger til grund for den globale Zeitgeistbevægelse. En bevægelse, der udspringer af tankerne fra flere, store tekno-filosoffer. Heriblandt Jacque Fresco og Buckminster Fuller som de mest prominente. Den har fundet sin vej til populærkultur gennem forfatter, foredragsholder og dokumentarist, Peter Joseph. Gennem hans værker diagnosticerer han nutidens globale civilisation og præsenterer ressourcebaseret økonomi som en langt bedre model.
Det kommer vi ind på i episoden
I podcasten får vi os en snak om Ressourcebaseret Økonomi, videnskabelig tilgang til samfundet, arbejde og menneskelig adfærd. Og som altid i Grøn Snak - meget, meget mere.