#17 | Grøn Snak | Stine Hulvej fra Pantbørsen

Stine Hulvej fra Pantbørsen er på besøg i dette afsnit af GreenSpeaks podcast Grøn Snak. Pantbørsen er et socialt initiativ drevet af frivillige kræfter, flittige panthentere og gavmilde pantgivere. Pantbørsen formidler direkte kontakt, så flasker og dåser bliver til kroner og ører, som kan gøre gavn.

Det danske pantsystem og Pantbørsen

Vi kan vist hurtigt alle sammen blive enige om, at det danske returpant system er ret smart. Det er smart for miljøet og naturen, fordi vi som forbrugere har et økonomisk incitament til at aflevere vores pantede beholdere. Så kan de blive genbrugt, i stedet for at blive “smidt ud” og blive til affald. Og det er smart for miljøet og naturen netop at genbruge det, så der skal produceres mindre nyt. På den måde kan vi begrænse brugen af nye ressourcer.

Men nu - med det nye tiltag, Pantbørsen, der er startet af Signe og nogle af hendes venner, kan panten også gøre gavn på flere måder. De har nemlig lavet en platform, hvor man som pantgiver, kan donere sin pant til folk, der har brug for pengene, og som har mulighed for selv at afhente den. Har du eksempelvis et mindre lager af pant derhjemme, der bliver ved med at hobe sig op? Og har du ikke selv brug for det beskedne beløb, du ville få for at aflevere det i Netto? Gider du ikke besværet? Eller vil du bare gerne donere det til en trængende? Så er Pantbørsen noget for dig. Det er det også, hvis du står i en situation, hvor du godt kunne bruge de penge, det ville give, at aflevere andre menneskers pant. I første tilfælde er du pantgiver og i det andet er du modtager.

Det kommer vi ind på i episoden

I podcasten tager vi os en snak om Pantbørsens arbejde, tiltro til vores medmennesker, udvidelse af retursystemet og sociale mediers påvirkning af individet såvel som samfundet. Og som altid i Grøn Snak - meget, meget mere.

Besøg dem her.

Se seneste afsnit

Billedet viser de fem medlemmer af GreenSpeak, der sidder på en sofa med mikrofoner foran sig, og smiler til kameraet. Ude i siden er logoet for Grøn Snak, #54 og teksten "Året der fik i GreenSpeak".

Se alle afsnit

Mads og Mark, de to værter af Grøn Snak. Logoet for Grøn Snak er hen over.